17 Ekim 2011 Pazartesi

Kokteyllerin Tarihçesi

Genellikle kimse kokteyl sözcüğünün karıştırılmış içki yerine kullanıldığını ve nasıl ortaya çıktığını bilmez. Kokteyl sözcüğü ilk defa ispirto, şeker, su ve acı (bitter) karışımını ifade etmek için kullanılmıştır. Bir küçük yudumuyla kişiyi bulutların üstüne çıkaran bir içecek olarak bilinir. Günümüzde kokteyl sözcüğü alkol içeren her karıştırılmış içkiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kokteylin yaratılması ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler şunlardır:
İngiltere : 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu ‘cock ale’ (horoz birası) içkisi verilmekteydi.  Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun kuyruğunun, diğer parçalarının ve alkolün de eklendiği bir karışım ikram edilmekteydi. Karıştırılmış içkinin kokteyl adını oradan aldığı söylenmektedir.
Fransa : Fransa’nın şarap üretimindeki üstünlüğü, bugüne kadar bilinmektedir. Bu öneriye göre kokteyl kelimesi Bordeaux bölgesindeki karıştırılmış şarap bardağı ismi olan olan ‘coquetel’ geleneksel adından türetilmiştir.
Amerika : Bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş bir bardakta hazırladığı içkiyi askerlere yemek olarak sunar. Fransız müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak onu kutlamıştır.
Kokteyl ilk olarak Amerika’da ün kazanmıştır. Amerika’da kokteytl barlarda sarhoş oluncaya dek içildiği gibi spor yarışmaları ve pikniklerde de destek verici karışım olarak içilirdi. Amerika’da 1920’lerde Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını değiştirdi. Bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler (kokteyl’ler)” yaratılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder