19 Ekim 2011 Çarşamba

Kokteyl ve Barmen Sözlüğü

Aperatif : İştah açması amacıyla yemek önce alınan içecek.
Aromatize : Ürüne belirli bir tat/koku vermek amacıyla değişik bitkilerin eklenmesi.
Blomm : Meyvenin kabuğunda veya yüzeyinde gri / beyaz bir toz veya tabaka, bu doğal mayalama için ihtiyaç duyulan bakteri ve mayaların karışımıdır.
Botanicals (Bitkisel ya da bitki) : Birçok alkollü içeceğe tat/koku vermek amacıyla kullanılan bitkiler grubudur bunlar kök, ağaç kabuğu, tomurcuk vb olabilir.
CO2 : Mayalanma işlemi sırasında ortaya çıkan karbondioksit gazının sembolüdür.
Congeners/Congernerics : Hazırlanmış bir alkolün koku ve özelliğini tamamlamak için kullanılan maddeler.
Cordial : Likörlere bazen Amerika’da Cordial derler.Bu terim ayrıca konsantre edilmiş meyve şurubu anlamında kullanılır.
Diastase : Tahıllardaki nişastanın basit bir şekere dönüşmesini sağlayan bir enzimdir.
Digestif : Yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırması için alınan içecek.
Distillation (Damıtma): Birçok alkollün ortaya çıkması sağlayan sudan ve diğer bazı maddelerden arıtma yöntemidir.
Edv : Manası hayat suyu anlamına gelen ve kokusuz meyveden yapılan bir alkol olan Eau-de-vie nin kısa yazılmış halidir.
Fermantasyon (Mayalanma) : Alkol üretmek için maya ile şekerin yaptığı tepkime.
Fiery (Ness) : Yıllanmamış alkoldeki sert maddeler.
Fortify : Alkol eklenerek alkol derecesi yükseltilen şarap, genellikle üzüm brandy.
Generic : Belirli ve markaya bağlı olmayıp birkaç gruba ait olan.
Germinate (Yeşerme) : Bir tohumun üretim yapılabilecek seviye gelinceye kadarki devir, arpada olduğu gibi.
IBA : Dünyaı Barmenler Derneği.
Macerate : Bitkilerin veya meyvelerin tat/kokularını tam olarak alabilmek için onları ıslatma veya suya basma
Malted Barley : Tadı / kokusundan dolayı genelde filizlenmiş arpa kullanılır.
Mash : Büyük bir fıçıda (varilde) su ile tahılların nişastayı mayalanabilir şekere dönüştürmek amacıyla karıştırılması
Mashtun : Tahıl esaslı alkollü içecek üretirken nişastanın şekere dönüşmesi ve sert maddelerin yumuşatılması için kullanılan bir varildir.
Maturation : Ürünlerin doğal olarak bekletilerek tatlanmalarının sağlanma devresi.
Mellowed : Şarap ve alkolün ilk baştaki sertliğini kaybetmesi
Minor : Kanun önünde ergenliği ermemiş kişi.
Patent Still : Yüksek alkol oranlı alkol (spirit) üretiminde kullanılan etkin bir yöntem.
Peat / Turf: Sadece İskoçya ve İrlanda’da viski yapımında maltlanmış arpanın kuruma devresinde onu tadlandırmak için yapılan işlem.
Pot Still : Alkol (Spirit) yapımında kullanılan ana maddenin özelliklerini kaybetmemesi için izlenen yol
Tannin : Şarabın içinde bulunan ve onun korumasını sağlayan bir maddedir.
Vintage : Şarabın aynı yılın ürünlerinden yapıldığını veya hasat zamanını göstermek için kullanılan bir terimdir.
Wort : Sıvılaşmış şekerin adıdır.
Yeast : Alkolün üretiminde mayalanmayı sağlayan canlı organizmalardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder