19 Ekim 2011 Çarşamba

Kokteyl Süsleme (Garnitür) Teknikleri

Süsleme (Garnitür) : Karıştırılmış içeceklerin ‘dekorasyonu’ ve ‘süslemesi’ arasında belirli bir fark vardır. Süslemede içeceği tamamlayan yenilebilir meyve veya sebzeler gereklidir. Bunlar içeceğin tadını tamamladıkları gibi içkinin rengi ile zıt renkle olmalıdırlar, yada bu iki işlevden birini yerine getirmeliler. Örneğin iki işlevide yerine getiren hem tadı tamamlayan hemde içecekler zıt renkte olan Bloody Mary’deki kereviz sapı gibi, örneğin içeceğin tadını tamamlayan süs Negroni’deki dilim portakal gibi ince bir şerit şeklinde biraz etli soyulmuş turunçgil kabuğu içeceğin üzerine kabuğun yağı çıkıncaya kadar (bu sert tat içkinin tadına tad katacaktır) lezzet vermesi için sıkılır, bu şekilde kullanılmış (sıkılmış) kabuğun içeceğin içine atılıp atılmaması isteğe bağlıdır.
Yenilir bir maddeyle başka bir süsleme tekniği bardağı dondurmak veya kenarlamaktır. Bu şöyle yapılır: bardağın kenarı küçücük meyve parçacıklarıyla ıslatılır ve kenar dondurucu maddeye batırılır, dondurucu madde şeker, tuz, kahve pudra şekeri, çikolata pudrası, çikolata parçası veya diğer yenilebilir olmasının zorunlu olduğunu burada ifade etmekte yarar var.
Süsleme Teknikleri
Twist / Bükmek: Süsleme malzemesi olarak kullanılacak olan portakal, limon, vs kabuğu bükülerek kokteyl bardağının ortasına veya içine konur.
Çeşni: Portakal, limon, vs kabuğu uzun ince biraz etlice olarak içeceğin üzerine sıkılır bu içeceğe sıkılan ürünün kokusunu verir.
Spiral: Portakal, limon, vs kabuğu spiral şeklinde kesilir ve bardağın kenarına tutuşturulur.
Meyve ve Diğer Süslemeler: Maraschino kokteyl kirazı, zeytin, arpacık soğanı, ananas, elma, portakal, salatalık,  kereviz sapı, nane  yaprağı, karanfil, ceviz vs. değişik şekillerde bardağın kenarına veya içine konulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder